Skip to main content

Orgat Residence

Demolished to its foundation walls, the Orgat Residence was an opportunity for JFF Design team to address key issues that had been overlooked in the first design and construction of the home. The design and completion of the home ran in two phases. The first phase addressed parking situation on a steeply sloped site, while the second phase dealt with the complete redesign of the home. Nestled within the traditional neighborhood vernacular the design team paid close attention to any detail that could be pulled from the variations of heights and sight lines within the existing lot. A series of horizontal lines offset from the homes’ massing helped to blend the residence back into the existing landscape. A standout feature of the home’s design is an observatory like space within the master bedroom. The space projects outward to engage a powerful view to the west, while providing shelter to the study’s roof deck below. Type: New Residential Construction; Scope of Work: 4,000 sq. ft. four bedroom, new construction; Style: Neo-clectic; Location: Wellesley, MA; Year Completed: 2001

Orgat Residence